Драстичното изоставане в даването на спасителните в COVID-кризата грантове за бизнеса бе

...
Драстичното изоставане в даването на спасителните в COVID-кризата грантове за бизнеса бе
Коментари Харесай

COVID-грантовете за малките фирми ще им излязат златни

Драстичното закъснение в даването на избавителните в COVID-кризата грантове за бизнеса бе посочено от примиера Бойко Борисов като причина министъра на стопанската система Емил Караниколов да се елементарни с поста си. С този претекст в четвъртък бе освободена и заместничката му Лилия Иванова, която директно дава отговор за усвояването на средствата по ОП  " Иновации и конкурентоспособност ". На нейно място бе назначена Яна Топалова със задачата да " ускори сроковете на осъществяване на ограниченията за подкрепяне на бизнеса в изискванията на пандемията ", както се показва в прессъобщението на Министерски съвет.

Повече от два месеца са минали откакто по ОП  " Иновации и конкурентоспособност " близо 27 000 микро и дребни компании подадоха електронно заявки за безплатни помощи в размер на 3000 до 10 000 лева Електронното кандидатстване бе показано от вицепремиера Томислав Дончев като супериновация, която ще спести време и бумащина на бизнеса. Интересът към мярката бе извънредно огромен, защото все още това бе единственото финансиране, което засегнатите от коронакризата компании няма да връщат. Само за няколко дни броят на кандидатствалите бизнесмени изчерпа отпуснатия бюджет от 173 млн. лева

Администрацията на ОПИК обаче досега е съумяла да прегледа единствено 6500 от заявките. А за по-малко от 2000 от тях има подписани контракти - това са бизнесмените, които действително могат да получат парите. Последните в листата претенденти са шокирани от темпото, с което работят служителите. И пресмятат, че когато получат парите през есента, те към този момент ще са безусловно безполезни, тъй като няма да са оживели.

Малкото щастливци с контракти обаче са неприятно сюрпризирани от голямата бумащина, която би трябвало да водят, с цел да отчетат усвояването на парите. Документацията е непосилно сложна за собственици на малки магазини, фризьорски салони или работилници.

В документите за отчитане са включени формуляри, които са същите като за огромните планове за над 500 000 евро, алармират бизнесмени. Мнозина от тях въобще не схващат комплицираните указания и евентуално ще бъдат принудени да наемат консултанти. В противоположен случай са застрашени да не спазят някое напътствие и да връщат парите. Парадоксално е, че за безплатна помощ от 3000 лева, ще би трябвало да заплащат възнаграждения за консултанти. Така в последна сметка някой може да излезе и на алено от това подкрепяне.

Още по-притеснителното е, че в документите за отчитане фигурират условия, които не са били посочени в договориет за получавен на безвъзмезната помощ.

" Подписвате контракта при едни условия, след което ви дават 50 страници документи за отчитане. Най-сериозният проблем обаче е, че изискванията за допустимост на разходите вече са изменени “, оплака се притежател на дребна туристическа компания.

" Промотираха тази мярка като лесна и ефикасна. Това няма нищо общо с истината. Програмата е по този начин написана и дефиницията за разноските е толкоз неразбираема, че постоянно проверяващите може да си добавят нови и нови разноски, които са неприемливи за финансиране с получения грант ", споделя той.

От Националното съдружие на дребния и междинен бизнес потвърдиха, че доста техни членове се обръщат към тях с искане за помощ.  " По тази антикризисна мярка занапред следва да чуваме за сходни проблеми, бюрокрацията е много сериозна и доста от подписалите договорите търсят консултантска помощ, защото не могат да се оправят. Това са микрофирми, които нямат подготвени хора и не познават комплицираната технология на европрограмите ", споделя Елеонора Няголова, ръководител на сдружението. Тя показва, че с тези проблеми се сблъскват доста от компаниите, взели участие с планове за еврофинансиране по други ограничения и стратегии.

Консултанти по усвояването на еврофондовете казват, че ведомствата не може да се оправдават с това, че условията са спуснати от Брюксел и не може да бъдат заобиколени.

" Не е по този начин в Гърция. Там парите за затруднените от ковид фирми пристигат веднага, с минимална документи. Фирмата подава декларация в гръцката данъчна организация, оттова им превеждат по 800 евро за всеки служител, като гръцката страна поема всички осигуровки, а самата компании с олекотена процедура получава безлихвен заем с гратисен интервал от 5 години без куп условия за какво не можеш да харчиш тези пари. Сумите за микрофирмите са сходни на нашите, единствено че в евро. Фирмите незабавно са избавени ", описват консултанти.

НАЗНАЧЕНИЕ

Новият зам.-министър на стопанската система Яна Топалова провокира

има магистърска степен по специалността „ Бизнес администрация “ от Международно висше бизнес учебно заведение, Ботевград. Трудовият ѝ стаж е в държавната администрация, има управителен опит в региона на интернационалното съдействие, европейски стратегии и планове. Справка демонстрира, че тя е била и заместник-изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за насърчаване на дребните и междинните предприятия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР